Mijn virtuele collega

CrossCare project ism tanteLouise, Mijzo en Studio55

Mijn virtuele collegaDe zorgsector staat voor een personeelstekort, verergerd door dubbele vergrijzing en complexe zorgbehoeften, waardoor efficiëntie cruciaal is. Het multi-actorproject ‘Mijn Virtuele Collega’ gebruikt geavanceerde AI, zoals Large Language Modellen, om zorgmedewerkers en leerlingen te voorzien van tijd- en plaats onafhankelijke informatie. 

Het doel? De werkbelasting van zorgmedewerkers verminderen, zonder dat de kwaliteit van zorg en aandacht voor de cliënt eronder lijdt.
 

Samen met de Nederlandse zorgorganisatie tanteLouise en zorgorganisatie Mijzo ontwikkelt de Vlaamse KMO Studio 55 deze virtuele assistent. Deze partners krijgen daarbij ondersteuning van de Nederlandse zorgproeftuin Care Innovation Center. De virtuele collega moet de werklast van zorgmedewerkers verminderen, met specifieke focus op verzorgenden, verpleegkundigen en leerlingen in opleiding. Het project streeft naar een ‘Proof of Concept’ van de Virtuele Collega, dat als basis dient voor verdere ontwikkeling en implementatie in andere zorgorganisaties. Dit innovatieve concept kan ook als model dienen voor (ouderen)zorginstellingen, met opgedane kennis en ervaringen verwerkt in een blauwdruk om informatie en inzichten te delen.

Tijdens de ontwikkeling van de Mijn Virtuele Collega staan drie cruciale voordelen centraal, gericht op het verbeteren van de zorgervaring:

  • directe ondersteuning
  • verhoogde productiviteit
  • toegankelijkheid

De Virtuele Collega biedt directe en efficiënte hulp door snel vragen van medewerkers te beantwoorden, waardoor de workflow gestroomlijnd wordt en het personeel zich kan concentreren op complexere taken. Hierdoor wordt de algehele efficiëntie van de organisatie verbeterd. Bovendien is de Virtuele Collega altijd beschikbaar om waardevolle informatie te verstrekken, waardoor medewerkers beter voorbereid zijn op diverse situaties, wat de kwaliteit van zorg verhoogt.

Het project wordt stap voor stap uitgevoerd, in nauwe samenwerking met leerlingen en praktijkopleiders van Mijzo, resulterend in een Proof of Concept van de Virtuele Collega. Het plan van aanpak omvat de benodigde stappen om de Virtuele Collega uit te breiden naar andere expertises in de ouderenzorg, waarbij co-creatie een centrale rol blijft spelen. Dit innovatieve concept heeft potentieel voor niet alleen tanteLouise en Mijzo, maar ook als model voor andere zorginstellingen in Nederland en Vlaanderen. De opgedane kennis wordt vastgelegd in een blauwdruk, zodat andere zorgorganisaties kunnen profiteren van succesverhalen en best practices, wat de algehele kwaliteit van zorg ten goede komt.

Meedoen en/of meer weten? 
Mail projectleider Bram via bram@cic-westbrabant.nl of Maud van Riel maud@cic-westbrabant.nl.

Dit CrossCare 2.0 traject kwam tot stand door een samenwerking van oa Mijzo, tanteLouise en Studio55.